Спортско рекреативни фесивал „МАЛИ ХРАБРИША“

У суботу, 26. октобра, Ковин је био домаћин другог спортско-рекреативног фестивала „Мали Храбриша“ у овој сезони. У прелепо декорисаном амбијенту спортске дворане окупили су се такмичари из Зрењанина, Новог Сада, Дебељаче, Београда, Гроцке, Ковина, Пожаревца, Велике Плане, Крагујевца и Свилајнца. Такмичари су наступали у Вишебоју, извођењу ката појединачно и екипно и популарном „Фајтеру“, такмичењу у ударању у самостојећу врећу. Све дисциплине су  брижљиво креиране и потпуно усклађене са стручним препорукама и развојним потребама деце.

Током церемоније свечаног отварања промотер турнира у Ковину Стефан Шемлал је у ритму фајтерског класика, песме “Eye of the Tiger“ из филма „Роки“, извео кату Унсу, одушевивши све присутне у хали који су га громогласним аплаузом наградили за врхунско мајсторство.

Председник Спортско рекреатвине Асоцијације Бане Дмитровић, уручио је плакете „Срце“ захвалности за помоћ приликом организације фестивала: Општини Ковин, Савезу спортова и Установи за спорт Ковина.

Дејан Јањетовић, директор Установе за спорт Ковин, одржао је поздравни говор током кога је предао заставу фестивала секретару Савеза спортова Велике Плане, Ђорђу Стефановићу, будућем Храбришином домаћину и прогласио турнир отвореним.

Са посебним поштовањем представљен је Храбришин судија, освајач сребрне медаље на светском карате првенству у Токију 2008. године и светски шампион на првенству одржаном 2010. године у Београду, Димитрије Јерковић, члан легендарне репрезентативне екипе која је остварила историјски резултат у каратеу.

Љупка Марија, представник Центра за дневни боравак особа са сметњама у развоју, у знак захвалности за укључење у редован програм фестивала предала је поклоне у виду ручних радова председнику Спортско рекреативне Асоцијације, Банету Дмитровићу.

Посебно радује знатно увећан број такмичара из хендикеп групе. У Ковину је учествовало 30 такмичара са инвалидитетом и развојним сметњама из Пожаревца и Ковина. Наступ наших животних хероја и подршка њихових пратилаца и тренера подигли су публику на ноге, побудивши емпатију, али и дајући пример деци како се бори без обзира на животне потешкоће. Искрено се надамо да ће наш пут следити локалне управе, спортска удружења и установе широм Србије и да ће омогућити подједнаке услове за бављење спортом, дружења и путовања свој нашој деци, без обзира на стартне животне позиције.

Само такмичење је протекло у сјајној организацији и позитивној атмосфери. Уиграни тимови учитељица, судија, тренера, асистената деци током наступа,  реализатора програма, лекара, делегата и директора, пружају врхунске услове за наступ сваког такмичара и заиста од такмичења праве фестивал среће, радости и дечијег узбуђења.  За разлику од класичних спортских такмичења испуњених стресом, тензијама и притисцима, наша организација инсистира на пружању услова за извлачења најбољег из сваког детета без обзира на предиспозиције, таленат и могућности. Управо због тога „Мали Храбриша“ представља идеалан програм како за децу која се рекреативно баве борилачким спортовима, тако и за талентоване малишане којима овај приступ и организација може послужити за развијање њихових врхунских потенцијала у опуштеном, подстицајном и позитивном развојном програму.

Према пропозицијама, најуспешнији су клубови и удружења која на такмичењу имају највећи број пријављених учесника. Сматрамо да су управо они дали највећи допринос друштву окупљањем деце у квалитетне, смислене спортске и васпитне програме.

 

У Ковину, најуспешнији су били:

  1. Карате клуб „Пожаревац 92“, Пожаревац
  2. Сортско рекреативно удружење „Плеј“, Нови Сад
  3. Клуб борилачких спортова „ Раднички“, Ковин
  4. Карате клуб „Шумадија“, Крагујевац
  5. Карате клуб „ Јукобанат“, Зрењанин
  6. Карате клуб „Карађорђе“, Велика Плана

 

Са циљем промовисања правих вредности у спорту, посебне награде су додељене:

 

  1. Према избору судија, најпосвећенији тренер је био Стефан Шемлал освојивши награду „ПОДРШКО“.
  2. Тренери су прогласили Ивану Филиповић за најпозитивнијег судију, доделивши јој награду „СМЕШКО“.
  3. Учитељице су награду за фер плеј, „ФЕРКО“, доделиле Љубици Николић.
  4. Директор фестивала је награду „ВРЕДНИША“ доделио највреднијој реализаторки програма Миљани Пауновић.

 

 

Следеће окупљање је најављено за 1. Децембар, када ће Велика Плана угостити другаре из читаве Србије, али и иностранства, јер су свој долазак најавиле екипе из Мађарске и Румуније.

 

Идемо даље!

 

За здравију и способнију Србију!